Κάνουν όλα τα σαπούνια την ίδια δουλειά ;

Είναι γνωστό πως υπάρχει η πεποίθηση ότι όλα τα σαπούνια κάνουν την ίδια δουλειά.

Για παράδειγμα, πόσες φορές έχετε ξεμείνει από σαπούνι προσώπου και δεν έχετε χρησιμοποιήσει το σαπούνι των χεριών για να το πλύνετε; Αλλά, τελικά, το σαπούνι χεριών βοηθά ή βλάπτει όταν πρόκειται για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας;

Η δερματολόγος Dr. Ellen Marmur, αναφέρει πως «το νόημα ενός καθαριστικού είναι να καθαρίζει το λάδι, τα υπολείμματα και το μακιγιάζ που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται τίποτα σκληρό ή πολύ δυνατό».

Ενώ συνεχίζει εξηγώντας πως μέσω μιας χημικής αντίδρασης γνωστής ως «micellation», το προϊόν διαλύει τους ρύπους και τα έλαια στο δέρμα για να τα κάνει ευκολότερα να ξεπλυθούν.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, ορισμένα καθαριστικά προσώπου μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του δέρματος, η οποία συνήθως βρίσκεται μεταξύ 4,5 και 6,5.

Με τη βοήθεια μιας απαλής ενυδατικής κρέμας, μπορούμε γρήγορα και εύκολα να ενυδατώσουμε το δέρμα μας. Ωστόσο, τα σαπούνια χεριών μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα του προσώπου σε τέτοιο βαθμό, που ό,τι και να κάνετε αργότερα να μην μπορεί να διορθωθεί τόσο εύκολα η ζημιά.

Το σαπούνι χεριών μπορεί να ερεθίσει το δέρμα

Διαφορετικές περιοχές του σώματός μας, σύμφωνα με το ShareCare, απαιτούν διαφορετικά επίπεδα καθαρισμού του δέρματος και τα συστατικά στα σαπούνια χεριών είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των χεριών –όχι του προσώπου.

Η δερματολόγος Ally Wheeler δηλώνει μέσω του Aglow Lifestyle ότι «Το πρόβλημα με το πλύσιμο του προσώπου σας με σαπούνι χεριών είναι ότι μπορεί να είναι πολύ σκληρό στο δέρμα. Θα κάνει το δέρμα σας ξηρό καιι το πρόσωπό σας θα αισθάνεται σφιγμένο και ερεθισμένο».

Ο λόγος είναι ότι τα σαπούνια χεριών έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν βακτήρια και μικρόβια στα χέρια, εξηγεί το Life Savvy. Για να γίνει αυτό, αλλάζει την ισορροπία του pH του δέρματος, μια διαδικασία που είναι πολύ σκληρή για το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου μας.

Σαπούνι χεριών: Πώς επηρεάζει την ακμή

Και αυτό είναι το λιγότερο. Ορισμένες αντιβακτηριακές ιδιότητες του σαπουνιού χεριών μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος, σύμφωνα με το Aglow Lifestyle. Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι ένα αντιβακτηριακό σαπούνι χεριών θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακμής, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, υποστηρίζει το Verywell Health.

Επειδή η ανάπτυξη της ακμής μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα, όπως ορμονικές αλλαγές ή υπερδραστήριους αδένες λίπους, είναι καλύτερα να επιμείνετε σε ένα ειδικό καθαριστικό προσώπου για την ακμή που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθά στη θεραπεία της πάθησης.

Έτσι, ενώ το σαπούνι χεριών μπορεί να φαίνεται σαν μια δελεαστική εναλλακτική λύση, είναι καλύτερο να το αποφύγετε και να επιμείνετε σε προϊόντα που καλύπτουν ειδικά το απαλό δέρμα του προσώπου σας.