Έρευνα: Ο κορονοϊός «επιβιώνει» στο δέρμα για τουλάχιστον 9 ώρες

Για τουλάχιστον 9 ώρες μπορεί να επιβιώσει στο ανθρώπινο δέρμα ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με στοιχεία σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Ιαπωνία. Αυτό σημαίνει- επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Κιότο– ότι ο SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο ανθεκτικός σε σχέση με τον ιό της γρίπης, ως προς το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί να παραμείνει «ενεργός» στο δέρμα μας. Ωστόσο, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό αποδεικνύεται, πράγματι, ένα πολύ χρήσιμο «όπλο» για την προστασία από τον κορονοϊό, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα δέρματος από ανθρώπους που είχαν πεθάνει -περίπου- μια ημέρα πριν (από την πραγματοποίηση των εργαστηριακών ερευνών). Όπως εξήγησαν οι Ιάπωνες ειδικοί, το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα, δεδομένου ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του ακόμη και 24ώρες μετά τον θάνατο του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο νέος κορονοϊός επιβίωσε στο δέρμα για περίπου 9 ώρες, ενώ ο ιός  Α της γρίπης για περίπου 2 ώρες. Προκειμένου να γίνει καλύτερη προσομοίωση των συνθηκών μετάδοσης του ιού κατά το φτέρνισμα ή το βήχα, και τα δύο δείγματα των ιών (γρίπης και κορονοϊού) αναμίχθηκαν με βλέννα. Τότε, από τα εν λόγω πειράματα φάνηκε ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβίωσε στο δέρμα για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, περίπου 11 ώρες (ενώ ο ιός της γρίπης για περίπου 2 ώρες).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές σε δημοσίευση της μελέτης τους, στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases , «η επιβίωση του κορονοϊού για 9 ώρες πάνω στο δέρμα  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του μέσω επαφής, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση του ιού Α της γρίπης». Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνει ότι «η κατάλληλη υγιεινή των χεριών είναι σημαντική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι ερευνητές. Από πειράματα που έγιναν αποδείχτηκε ότι  κορονοϊός και ο ιός της γρίπης στο δέρμα αδρανοποιήθηκαν εντελώς μέσα σε 15 δευτερόλεπτα, με τη χρήση απολυμαντικού διαλύματος με περιεκτικότητα αιθανόλης 80%.

Προηγούμενη αμερικάνικη μελέτη παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία, αναφορικά με το πόσο «ανθεκτικός» είναι ο κορονοϊός όταν μένει πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες. Συγκεκριμένα, ο  SARS-CoV-2  μπορεί να επιβιώσει ως και 4 ώρες πάνω σε χάλκινες επιφάνειες, σε επιφάνειες από χαρτόνι έως 24 ώρες και σε ατσάλινες και πλαστικές επιφάνειες ως και 72 ώρες.

Σημειώνεται ότι, από την παραπάνω έρευνα, δεν διευκρινίζεται ποιά είναι η ποσότητα των σωματιδίων του κορονοϊού, η οποία χρειάζεται προκειμένου να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της επαφής με το δέρμα.

Πηγή: livescience.com

Εμείς, απλά.. σας προτείνουμε το Lumineux !